Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
Böbrek yetmezliği böbreklerin tam kapasite ile çalışmamasına veya tamamen durmasına bağlı olarak vücutta sıvı ve tuz dengesinin bozulması, vücuttan uzaklaştırılması gereken atık maddelerin vücutta birikmesi ve bu durumun kalp, akciğer, damarlar ve beyin gibi diğer organlarda yaptığı hasara bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerle oluşan oldukça karmaşık bir hastalıktır.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri sinsidir.hiçbir belirti vermeyeceği gibi bazen halsizlik, iştahsızlık, geceleri sık idrara kalkma gibi basit şikayetlerden, bulantı,kusma, kan basıncının yükselmesi, özellikle bacaklarda daha fazla olmak üzere ödem, nefes darlığı, kansızlık gibi daha ciddi durumlarla karşılaşılabilir.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hatta bazen geri dönüşü olmayacak aşamaya gelindikten sonra şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun nedeni böbrekteki hasar yavaş ilerlediğinde, böbreklerin bu duruma kolaylıkla uyum sağlayarak görevini devam ettirmeye çalışmasıdır. Bu durumdan korunmanın en iyi yolu doktorunuza başvurarak belli aralıklarla böbrek testlerinin kontrol edilmesidir. özellikle şerker hastalığı,yüksek tansiyon hastalığı ve doğuştan bir böbreğin küçük olması ya da sonradan küçülmesi gibi durumlarda, kişi daha duyarlı olmalıdır.
Kısa zamanda aşırı miktarda sıvı kaybı, yüksek tansiyon ilaçları, kalp krizi, kalp hastalıkları, enfeksiyon, karaciğer yetmezliği, bazı ilaçların (aspirin, ibuprofen, advil…) sık kullanımı, lupus hastalığı, kemik iliği kanseri, kolesterol birikimi nedeniyle tıkanan damarlar, aşırı alkol tüketimi, uyarıcı ilaçların kullanımı, kan damalarında görülen iltihaplanmalar, ciddi yanıklar ve vücudun susuz kalması böbrek yetmezliği nedenleri arasındadır.
Böbrek yetmezliğinin tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle özellikle risk bulunan kişiler böbreklerini düzenli aralıklarla kontrol ettirmelidir. Böbrek yetmezliği gelişmiş ancak henüz diyaliz tedavisi almayan hastalar bir nefroloji uzmanına başvurarak, düzenli takip yaptırmalı ve verilen ilaçları düzenli kullanmalıdır.Uygun bir tedavi ile hastanın diyalize girmesi geciktirilebilir ya da önlenebilir. Ayrıca hastanın beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Böbrek yetmezliği yaşayan hastalara, böbrekleri yormamak için genellikle daha az potasyum tüketmeleri (muz, portakal, patates, ıspanak, domates yüksek oranda potasyum içeren gıdalardan bazıları), sodyumu yani tuzu kontrol altında tutmaları (konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, hazır gıdalar, fast-food gıdalar yüksek oranda sodyum içerir), tükettikleri& fosforu sınırlandırmaları (süt, fıstık, kuruyemişler yüksek fosfor içeren besinler arasındadır) önerilmektedir.
Böbrek yetmezliğinden korunmak için böbrekleri yormayan bir beslenme programı listenin en başında gelir. Çok fazla tuz tüketmemek, aşırı yağlı gıdalarla beslenmemek alkol kullanımını sınırlandırmak, sigara kullanmamak böbreklerinizin sağlıklı görev yapmasını sağlayacaktır. Çünkü uzun süre fazla çalışarak yorulan böbrekler birgünyetmezliğe girebilir. Ülkemizde böbrek yetmezliğinin en sık nedeni şeker hastalığı ve hipertansiyondur. Bu hastalar hekimlerinin tedavilerini aksatmamalı, kan şeker düzeyini ve kan basıncını kontrol altında tutmalı ve yılda en az 1 kez böbrek kontrollerini yaptırmalıdır.