Kardiyolog

Kaygılar ve Kalp Sağlığı

Kaygı nedir? Kaygılanmak normal midir?

Kaygı kişinin korku verici veya tehdit edici bir duruma karşı karşı vermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Kaygı hayatın bir parçasıdır. Günlük hayat içinde değişik birçok konu ile ilgili kaygı duyulabilir. İş değişikliği, para ile ilgili durumlar, aile ilişkileri gibi konularda insanlar kaygılanabilir. Bu gibi durumlarda baş edebilmek için hazır olunması için ve herhangi bir sorun karşısında hızlı karar verebilmek için gereklidir. Tehlike durumunda da hızlı karar verip kurtulmamızı sağlar. Normalde bu tür kaygı hafiftir ve baş edilebilir düzeydedir.

Kaygı, hayatınızı sürekli ve belirgin bir biçimde etkiliyorsa, aksatıyorsa, rahatsızlık haline gelmiş demektir. Herkes hayatının bir döneminde anksiyete geçirebilir. Ara sıra kaygılı hissetmek son derece normal bir durumdur. Ancak kaygı bozukluğu olanlarda, kaygı duyguları süreklidir ve günlük hayatlarını de etkileme eğilimindedir. Kişinin günlük işlevlerini, aile ve sosyal yaşamanı etkileyebilir, aksatabilir.

Kaygı belirtileri nelerdir?

Kaygının duygusal ve fiziksel belirtileri mevcuttur. Endişeli olma durumu, kötüye odaklanma, gergin hissetme, sinirli olma, huzursuzluk, tehlike işaretlerini gözleme duygusal belirtileri olarak sayılabilir. Fiziksel belirtileri ise kalpte çarpıntı, terleme, sık idrar yapma isteği ya da ishal, kaslarda gerginlik, halsizlik, uykusuzluk gibi durumlardır.

Kaygı ve stres kalp sağlığını etkiler mi?

Kaygı duymak vücutta stres yaratır. Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir. Stres kalp atış hızınızı da artırır. Zamanla, uzun süreli stres durumunun kalbiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Örneğin, kaygılı kişilik yapısı birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkili. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır.

İnsanlar stres ile başa çıkmaya çalışırken sağlıksız alışkanlıklara başvurabilir. Bunlar genellikle aşırı yemek yemek, sigara içmek ve daha fazla alkol almaktır. Bunların hepsi kalbinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Tüm bunlar kalp damar hastalıkları ve kalp krizi için büyük risk faktörleridir.

Kaygı bozukluğu kalp hastalıkları ile karışır mı?

Aşırı kaygılı insanlarda çarpıntı, nefes darlığı, göğüste sıkışma, terleme, tansiyon ve nabız yüksekliği gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtiler aynı zamanda kalp damar hastalıklarında da bulunabildiği için, kaygılı kişiler kendilerinde kalp hastalığı olduğunu hatta kalp krizi geçirdiklerini sanabilirler. Endişe kaygı kalp hastalıklarına neden olabileceği gibi kalp damar hastalıkları ile karışabilir de.

Bu tür şikâyetleri olan kişilerin kalp damar hastalığını teşhisi ve kaygı bozukluğundan ayırt edilmesi için kardiyoloji hekimi tarafından muayenesi uygun olur. Endişeli bir kişi aynı zamanda kalp hastası da olabilir. Kardiyoloji hekimi tarafından yapılan muayene ve gerekli tetkiklerin sonucunda kalp hastalığı olmadığı gösterilen kişilerin kaygı bozukluğunun tedavisi için psikolojik destek almaları, bunun için de bir psikolog ile görüşmeleri önerilir.

Başa dön tuşu