Kılcal Damar Çatlaması
Toplumda sıklıkla görülen kılcal damar çatlaması problemi, bir çeşit varis oluşumudur. Hastalar için estetik bir farklılık oluşturmak dışında tehlikeli bir sorun değildir. Varislerden farklı bir yapısı olduğu için “telenjektazi” olarak ayrı bir terminolojik isme sahiptir.
Vücuttaki kan damarları 3’e ayrılır: arter (atardamar), ven (toplardamar), kapiller (kılcal damar). Kılcal damarlar vücutta en küçük çaplı ama toplam olarak en fazla yüzey alanı kaplayan damar tipleridir. Kan ve lenf sıvısı arasında madde geçişi kılcal damarlar ile gerçekleşir. Atar damar ile toplardamar arasında yer alan kılcal damarlar atardamarlardan daha az, toplardamarlardan daha fazla kan basıncına sahiptir. Bu basınç farkı sayesinde kandaki maddeler osmoz, aktif geçiş, difüzyon gibi madde geçiş yolları ile lenf sıvısına geçer. Bu sayede lenf ve kan dolaşımının önemli bir kısmı gerçekleşir. Kılcal damarların çapı 4-10 mikron kadardır. Bu çaptaki damarlar belli nedenler sonucunda genişleyip cilt yüzeyinde bir kusur meydana getirebilir. Kılcal damar çatlamaları 1-2 milimetre büyüklükte örümcek ağı yapısında iplik benzeri yapılardır. Mor ve kırmızı tonlarda bir ağsı yapıda cilt üzerinde belirginleşebilir. Kimi zaman kılcal damar çatlamaları dilatasyon sonucu daha da belirgin bir hal kazanabilir.
Kılcal damarların çatlaması için kesin bir neden olmamakla birlikte bu kusuru tetikleyen birçok etmen sayılabilir. Güneş ışınları, hamilelik, aşırı kilo, sedanter yaşam, cilt travmaları bunlar arasında sayılabilir. Kılcal varisler olarak da isimlendirilen telenjektaziler, ağrıya ve acıya sebep olmaz. Ancak bazı durumlarda bölgede küçük bir batma ve kaşıntı hissettirebilir. Bazı vakalar kendi kendine kaybolabilirken, bazı kılcal damar çatlamaları tedaviye ihtiyaç duyabilir. Örneğin gebelik döneminde kılcal varisler ciddi anlamda artış gösterebilir. Doğumdan sonra 2-3 ay içinde çatlamalar yok olabilir ya da kalıcı olarak ciltte yerini alabilir. Bu durumlarda hastalar estetik bir sorun olarak gördükleri damar çatlamalarını kısa sürede tedavi ettirmek için doğru klinik ve uzman hekim arayışına girebilirler. Estetik dokunuşlar, özellikle cilt yüzeyinde gerçekleşen kusurlar için yapılan tedavilerde alanında deneyimli hekimlerden danışmanlık ve tedavi almak cilt sağlığı için önemlidir.
Kılcal Damar Tedavisi
Varis ve kılcal damar çatlaması aynı oluşum özelliklerine ve sebeplerine sahiptir. Ancak varisler toplardamarların büyümesi ve cilt altından belirginleşmesiyken, kılcal damar çatlamaları isminde de olduğu gibi sadece kılcal damarların belli nedenler sonucunda büyüyüp genişlemesi ve cilt altında belirginleşmesi ile oluşur. Varisler daha büyük çaplarda, toplardamarların büyüyüp bir araya gelerek maviye yakın renklerde toplanması sorunudur. Kılcal damarların belirginleşmesi ve çatlamasından daha farklı tedavi protokolleri uygulanır, hasta için bazen ağrılara neden olabilir. Bu nedenle kılcal damar tedavileri için başvuran hastaların genel şikâyeti dermatolojik olarak daha iyi bir görünüm iken, varis tedavisi çoğu zaman ihtiyaç olarak talep edilebilir.
Kılcal damarlar, ince bir endotel tabakasına sahiptir. Yani atardamarlardaki basınca direnecek kadar ya da toplardamarlardaki kan geçirgenliğini koruyacak kadar kalın bir damar tabakası değildir. İnce olan damar yapısı, hassas cilt dokusu altında olduğunda çatlamalar daha belirgin görünmeye başlar. Damar genişlemesine gerek kalmaksızın açık ten rengine sahip hastalarda kırmızı-mor kılcallar daha fazla ortaya çıkar.
Kılcal damar çatlamaları vücudun bazı yerlerinde daha fazla ortaya çıkma eğilimi gösterebilir. Bacaklar, yüz, göz çevresi en fazla kılcal damar varisi görülen alanlardır. Özellikle bacakta ortaya çıkan kılcal damar çatlamalarının en önemli nedeni hareketsiz yaşam, kilo problemi ya da gün içinde çok fazla ayakta kalmayı gerektiren işlerde çalışmakla ilişkilendirilir. Bunların yanı sıra kılcal damarların oluşma nedenleri arttırılabilir.
Güneş ışığına direkt ve çok fazla maruz kalmak
Güneşteki UV ışınları renk pigmentlerini üreten malphigi cisimciklerini de geçerek derinin alt tabakasına ulaşır. Güçlü enerjiye sahip UV ışınları dermisteki elastin lifleri etkiler. Elastin lifler vücuttaki doku ve organları bir arada esnek yapıda tutan liflerdir. UV ışınları nedeniyle zayıflayan elastin lifler, damarları daha gevşek şekilde tutacağından, kılcal damarlar cilde yakın konuma gelir ve belirginleşmeye başlar. Özellikle sıcağın etkisiyle genişleme (dilatasyon) olan damarlar daha kolay görülür.
Kilo problemleri
Kilo sorunu olan bireylerde tansiyon problemleri görülebilir. Aşırı kilo etkisiyle damarlara baskı artar ve bu durum kılcal damar çatlamaları ve varis için neden oluşturur.
Gebelik ve hormonlar
Gebelikte damar çatlamalarına sıkça rastlanır. Çünkü gebelerde vücuttaki kan oranı %50 artış gösterir. Bu nedenle damarlara yapılan sıvı basıncı artar ve kılcallar çatlamaya başlar. Progesteron ve östrojen değişimi de kadınlarda menopoz ve mensturasyon döneminde damarlara etki eden ilk faktördür.
Yaşın ilerlemesi
İlerleyen yaşlarda varis ve kılcal damar çatlamaları daha fazla görülebilir. Çünkü yaşlanma ile ciltte elastin lifler zayıflar. Ayrıca kolajen liflerin sayısı da azalır. Bu yapılar damarların dokular arasında esnek bir sabitlikte kalmasını sağlar.
Alkol ve sigara
Toksik içerikli maddeler içerisinde kan basıncını arttıran etmenler bulunur. Kan basıncı artmakla birlikte zararlı maddeler damar çeperlerine yapışıp tıkanmaya yol açar. Bundan dolayı kan küçük bir aralıktan yüksek basınçla geçmek zorunda kalır.
Cilt travmaları
Vücuda gelen ani ve sert bir darbe, sıcak suyla direkt temas gibi nedenler cildin travmatize olup damarların belirginleşmesine yol açar.
Yukarıdaki nedenler kılcal damarlar için tedavi gerekçesi oluşturabilir.
Yüzdeki Kılcal Damar Tedavisi
Kılcal damar çatlamaları bir çeşit varis öncesi damar hasarıdır denebilir. Varisten önceki tehlikeli olmayan ve ciltte renk değişimine neden olan bir çeşit kusurdur. En fazla yüz ve bacaklarda görülür. Özellikle yüzde yerleşen kılcal damar çatlamaları gözaltında üst yanakta, burun üzerinde gözlenir. Bacakta oluşan kılcal damar çatlamaları ise varise dönüşerek büyüyebilir. Hafif belirginleşen kırmızı-pembe tonlarda ve 1-3 cm büyüklükteki kılcal damarlar için, bacaklarda büyük çaplı varisler ile aynı tedavi yöntemleri uygulanmaz.
Son zamanlarda cerrahi teknikler yerine teknolojik tıbbi cihazlar sayesinde yepyeni tedaviler geliştirilir. Cilt sorunları için yapılan tedavilerde de bu cihazların büyük oranda kullanımı ve yararı söz konusudur. Damar tedavileri için artık kesi açarak hastanın taburcu süresinin uzadığı yöntemler eskide kalan yöntemler arasına girdi. Bunlar yerine birkaç dakikalık işlemler ile dermatolojik kusurlar pratik ve acısız şekilde tedavi edilip hasta birkaç saat içinde günlük yaşamına dönebilir.
Yüz çevresi hastaların özgüvenini sağlayan, toplum içinde en fazla göze çarpan bölgedir. Dolaysısıyla kılcal damar kusurları belli bir acı ve kaşıntı yapmayıp tehlikeli olmasa da kişinin toplumda özgüvenle vakit geçirmesi adına kliniklere tedavi amacıyla başvurma nedenini oluşturur.
Skleroterapi
Kılcal damarlar kimi zaman birkaç mikrometre büyüklüğünde olduğundan tedavi için cerrahi yöntemlere gerek duyulmaz. Skleroterapi yönteminde direkt ilaç içine enjekte edilen ilaç sayesinde acısız şekilde damarlar kapatılır. Halk arasında “iğne tedavisi” olarak bilinen skleroterapi sadece bir ilaç enjeksiyonundna ibaret olmadığı için uzman bir cerrah tarafından uygulanmalıdır. Hastanın genel sağlık durumuna göre uygulama yapılıp yapılmaması gerektiğine karar verilir.
Köpüklü Sklerotepi
İşlem sonrası bandaj ve varis çorabı kullanmak bölgeyi koruyup tedavi sürecinin daha kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olabilir. Hastanın durumuna göre tedavi birkaç seans uzatılabilir.
Lazer
Kılcal damar tedavileri için birden fazla lazer yöntemi uygulanabilir. En fazla karşılaşılan lazer yöntemleri arasında CO2, argon IPL, PDL KTP lazer vardır. Kılcal varisler oluşum şekli ve büyüklüğü itibariyle değişkendir. Hekim muayenesine göre hastanın ihtiyacı olan yönteme karar verilir ve uygulama yapılır. Lazer sonrası yanıklardan korunmak için bölgenin güneş ışınlarından korunması çok önemlidir.
Radyofrekans
Radyofrekans yönteminde radyo dalgalarının enerjisi ısı enerjisine dönüştürülerek damara uygulama yapılır. Yüksek ısı ile damarlar kalıcı olarak kapatılır.
Kılcal Damar Çatlaması Tedavisi
Yüzde oluşan kılcal damar belirginleşmeleri farklı büyüklük ve renk tonlarında olabilir. Tabii ki farklılaşma oldukça tedavi için gereken süre de değişebilir. Yüzdeki kılcal damarlar mavi ve kırmızı tonlarında daha belirgin ve büyük olduğunda tedavi daha kolay olur. Lazer, radyofrekans yöntemlerinde ışın ve ısının damara direkt ulaşması derinin kalın tabakası nedeniyle zor olabilir. Bu nedenle yüksek ısı ve ışınlarla tedavi yapılır. Derinin alt tabakasına cihazdan gelen ısı ve ışın enerjisi ulaşırken bir miktar enerji kaybı yaşanabilir.
Tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız günlük yaşamda yapılacak birkaç değişiklik ile ileri varis vakalarını kendiniz de önleyebilirsiniz. Damar çatlamalarının en büyük nedeni sağlıksız diyetler ve sedanter bir yaşam tarzıdır. Beslenme ve hareket düzeni ile daha sıkı bir vücut ile genç bir cilde sahip olmak mümkündür. Hareketsiz bir yaşamda sürekli aynı pozisyonda kalan bacaklarda bir süre sonra kan akışı yavaşlar. Bu durumdan özellikle bacaklar etkileneceğinden bacaklarda görülen varis vakaları sayıca azımsanamayacak düzeydedir. Sürekli ayakta kalmak ve hareket etmek de aynı şekilde düzensiz kan akışına davetiyedir. Bu nedenle belli aralıklarla bacaklarınızı kalp hizanızdan yukarıda kaldırıp 3-5 dakika dinlendirmek gerekebilir. Sıcak etkisi damarları belirginleştiren önemli bir faktörüdür. Oda sıcaklığındaki suda duş almak bundan dolayı daha sağlıklıdır. Bacak ve ayak sağlığı damar çatlamaları için engel oluşturur. Ne kadar şık görünse de topuklu ayakkabılar sürekli kullanıldığında kılcal damar belirginleşmesi için en büyük gerekçe olabilir. Haftanın birkaç günü ortopedik ayakkabılar seçmeye özen göstermelisiniz.
Hekiminizin gerekli gördüğü, muayene sonrası engel bulunmadığı bir kılcal damar çatlaması tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Hekim tavsiyesine kulak vererek damar iyileşme süresini kısaltabilir, tedavi sonrası komplikasyonları engelleyebilirsiniz.