Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?

Bebek bekleyen çiftlerin en heyecanlı oldukları ve mutluluk duydukları an gebelik testinde pozitif sonuçla karşılaştıkları andır. Planlı bir gebelik süreci yaşanıyorsa veya korunmasız ilişki sonrasında oluşan gebelik durumu mevcutsa gebelik belirtileri birçok kadın için farklı şekilde açığa çıkmaktadır.

Adet gecikmesi (Bu durum gebeliğin başlıca belirtisidir. Ancak gebelik teşhisi konulmuyorsa ve düzensizlik devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.)
Göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi
Halsizlik ve yorgunluk
İdrara sık çıkma ve idrar renginde değişiklik
Kabızlık
Mide bulantısı ve midede yanma hissi
Baş dönmesi
Ruh halinde yaşanan belirgin değişimler
Lekelenme
Vücut ısısında artış
Akıntı
Anne adaylarının bu belirtilerin bir veya birkaçı açığa çıktığında gebeliğin kesin teşhisi için mutlaka bir gebelik testi yaptırmaları gerekmektedir. Öyle ki bu belirtiler başka hastalık veya durumların belirtileri de olabilmektedir. Gebelik testi uygarlık tarihi boyunca her dönemde teknik koşulların gerektirdiği ölçüde farklı şekillerde uygulanmıştır. Günümüzde tıp alanının gelişmiş olması ile idrar ve kan tahlilleri aracılığıyla gebelik oluşumunun kesin teşhisi yapılabilmektedir.

Evde Gebelik Testi
Adetin geciktiği ilk günde eczaneden tedarik edilebilen testler ile gerçekleştirilen gebelik testleridir. Bu testler HPT olarak tanımlanmaktadır ve idrarda hCG olarak adlandırılan gebelik hormonunu tespit etmektedir. Bekleme süresi testin türüne göre değişse de ortalama 10 dakikadır. Gebelik oluşumu varsa test çubuğundaki kimyasal bir madde gebelik hormonu ile etkileşime geçerek renk değiştirmektedir. Evde uygulanan testlerin güvenilirliği günümüzde her ne kadar nitelikli olsa da pozitif sonuçla karşılaşan anne adaylarının mutlaka kliniklerde uzman kontrolünde de test yaptırmaları ve gebelik oluşumu varsa gebelik takibine başlanmalıdır.

Klinikte Gebelik Testi
Klinikte uygulanan gebelik testi kan tahlili ile uygulanmaktadır. Bu test sürecinde kanda hCG tespiti yapılmaktadır. Bu tahlil ise nicel ve niteliksel olarak ikiye ayrılmaktadır. Nicel kan testinde gebeliğin olup olmadığı tespit edilirken niteliksel kan testinde ise gebelik oluşumunun yanında gebeliğin ne kadar süredir var olduğu tespit edilmektedir.

Başa dön tuşu