Gebelikte Sigaranın Zararları
Bebeğiniz İçin Sigaradan Uzak Durun!
Günümüzde sigaradan kaynaklanan ölümlerin oranı gerek dünyada gerek ülkemizde giderek artmakta. Sigara kullanımı birçok hastalığı tetikleyen etkenlerin başında geliyor. Yetişkinlerin sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratan sigara bebekler için de büyük tehlikeler oluşturuyor. Özellikle anne adaylarının sigara içmenin yanında sigara içilen ortamlardan bile uzak durmaları gerekmekte.
Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Düzenli sigara içenlerin yarısı sigaradan kaynaklanan hastalıklardan yaşamlarını kaybediyorlar. Sigara nedeni ile 35-69 yaş arasında ölenlerin sigara nedeni ile kaybettikleri süre 20-25 yıl olarak hesaplanmış. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kansere sebep olmasının yanında erkekte kısırlığa, kadında düşüğe yol açabiliyor. Sigara neden olduğu bu sağlık problemlerinin yanında yaşam kalitesini de bozuyor.
Sigara içmek anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekte. Sigarada bulunan nikotin, karbonmonoksit ve diğer çok sayıdaki toksinler kan yolu ile direk olarak bebeğinize geçiyor. Bebeğe giden oksijen miktarının azalması bebeğin kalp atım hızının artmasına, bebeğin düşmesi veya ölümüne, erken su kesesi açılmasına, erken doğum ağrıları ve erken doğuma, ölümcül olabilecek kanamalara, tansiyon yükselmesine, ani bebek ölümüne, düşük doğum ağırlığına, doğumsal kusurların artmasına, bebeklik ve çocukluk döneminde kan basıncının yükselmesine, çocuklarda davranışsal, psikiatrik ve bilişsel yan etkilere, zeka geriliğine, çocukluk kanserlerine, solunum hastalıkları nedeni ile ölümlere, astım, zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarına, orta kulak iltihabına, yanıklar ve yangına bağlı ölümlere yol açabilmektedir. Ne kadar çok sigara içerseniz bu riskler de o kadar fazla artmakta.
Pasif Sigara İçimi de Gebeliği ve Bebeği Etkiler mi?
Sigara içilen ortamda bulunmak sonucunda da aynı şekilde sigarada bulunan nikotin, karbonmonoksit ve diğer çok sayıdaki toksinler kan yolu ile direk olarak bebeğinize geçer. Gebelikte düşük, ölü doğum, dış gebelik, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve gebeliğin diğer komplikasyonlarının riski artmakta.
Çocukta alerjik astım, akciğer ve kulak enfeksiyonlarının sık oluşması ve ani bebek ölümü sendromu riski artmakta. İsveçli bilim adamlarının 2-3 yaş grubu 366 çocuk üzerinde yaptıkları araştırma sonuçlarına göre sigara içen ebeveynlerin çocuklarında içmeyenlere göre vücuttaki nikotin emiliminin 15 kat arttığı gözlenmiştir.
Gebelikten Önce veya Gebelik Sırasında Sigarayı Bırakabilmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Çok sayıda sigara bırakma programları var. Destek almak için başvurabilirsiniz. Bunun yanında alışkanlıklarınızdan kurtulabilmeniz için bazı iç uçları olabilir. Kibrit, çakmak ve kül tablalarınızı saklayın, evinizi sigara içilmeyen alan olarak düzenleyin, etrafınızda sigara içilmesine izin vermeyin, kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzak durun çünkü kafein ve alkol sigara içme isteğinizi artırır, alkol ayrıca bebeğinize de zarar verir. Sigara ile ilişkilendirdiğiniz davranışlarınızı değiştirin, örneğin stresli iken sigara içiyorsanız başka aktivitelere yönlenin.
Sigara isteği olduğu zaman kullanabileceğiniz nane veya şekersiz sakız yanınızda olsun. Düşüncelerinizi sigaradan uzaklaştırmak için sizi rahatlatacak yürüyüş, egsersiz yapın, kitap okuyun veya yeni hobiler edinin. Başkalarından destek alabilirsiniz, sigara bırakma gruplarına katılabilirsiniz. Sigaranın çok içildiği eğlence yerlerine gitmeyin.