Hipertansiyon ve Baş Ağrısı
Hipertansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Bazen başın her tarafında da hissedilebilir. Unutulmaması gereken noktalardan birisi baş ağrısı yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka yüksek tansiyon olacak diye bir kural yoktur. Kaygı bozuklukları, anksiete, günlük hayatta yaşanan gerilimler ve virütik enfeksiyonlar da baş ağrısı yapabilir. Hele bu hastalarda kan basıncı yüksekse panik daha çok artar, baş ağrısı da şiddetlenir. Yine hiçbir hastalığı olmayan kişilerde sadece günlük gerilime ve yorgunluğa bağlı olarak baş ağrısı gözlenebilir.
Herhangi bir tahribat yapmamış hipertansiyonda baş ağrısının oluşma mekanizması tam belli değildir. Bazı araştırıcalar hipertansiyonda görülen baş ağrısının ense ve saçlı derinin altındaki kas tabakasının aşırı gerilmesine bağlı olduğunu ileri sürmektedirler. Yüksek tansiyonun bu gerilimi nasıl yaptığının mekanizması tam belli değildir. Hasta panikledikçe gerilim daha çok artar ve baş ağrısı şiddetlenir. Çoğu zaman tansiyonun düşürülmesi ve paniğin düzeltilmesiyle baş ağrısı hafifler veya geçer, hasta kendisini daha iyi hisseder. Hipertansiyonda baş ağrısı genellikle gündüz saatlerinde hissedilir, gece pek olmaz. Ama kontrolsüz hipertansiyonda kişi sabah baş ağrısıyla uyanabilir.
Hipertansiyonda görülen baş ağrısının şiddeti, tansiyon yükseldikçe daha da artar.
Panik ve kaygı bozukluklarının diğer sık görülen belirtileri baş ağrısıyla beraber, çarpıntı ve sık nefes alıp vermedir. Bu hastalarda eğer yüksek tansiyonda varsa kaygı daha çok artar ve bu şikâyetler şiddetlenebilir. Hastayı tedavi eden doktor bu durumu göz önünde bulundurmalıdır.
Çocuklarda görülen hipertansiyonun da ilk belirtisi baş ağrısı olabilir ve sık görülür. Bu nedenle çocukta görülen ve sık tekrarlayan baş ağrılarında mutlaka tansiyon ölçülmelidir.
Hipertansiyon hastalarında bazı ilaçların da baş ağrısı yapabileceklerini burada belirtmek istiyorum. Kalsiyum antagonistleri dediğimiz kan basıncı düşüren ilaçların en önemli yan etkisi baş ağrısıdır.
“Yine de vurgulamak istediğim noktalardan birisi yüksek tansiyon baş ağrısı dâhil, çoğu zaman belirti vermez. Bu nedenle tesadüfen tanı koyulan çok sayıda hipertansiyon hastası vardır.”
Hipertansiyonda Baş ağrısı Ne zaman Tehlike Olduğunu Gösterir?
Hipertansiyonlu hastalarda ani ve şiddetli gelen baş ağrısından korkulmalıdır. Bu takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Beyin kanamasının habercisi olabilir.
Hipertansiyonda görülen baş ağrılarını hafife alıp tansiyon yükselmesine bağlamak da doğru değildir. Bu durum baş ağrısı yapabilecek bazı ciddi hastalıkların gözden kaçmasına neden olabilir. Hipertansiyonlu hasta da baş ağrısı varsa ayrıntılı sorgulanmalı, eğer başka nedenden şüpheleniliyorsa ileri tetkik yapılmalıdır.