Hematolog

Lenf Bezleri

Lenf Bezleri Ne Zaman Tehlikelidir?

Lenf bezleri vücudumuzda yaygın olarak bulunan ve savunma sistemimizde görev alan organlardır. Genellikle 1 cm’e ye kadar olan boyutlar normal kabul edilir. Ancak boyun ve inguinal bölgede bu sınır 1,5 cm, epitroklear bölgede yarım santimetre olarak kabul edilir.

Lenf Bezleri Neden Büyür?

Lenf bezi büyümesi enfeksiyonlar, ilaç aşırı duyarlılığı, romatizmal hastalıklar ve kanserler gibi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Altta yatan neden tedavi gerektirmeyen bir viral hastalık olabileceği gibi, kemoterapi tedavisi gerektirecek bir lenf kanseri de olabilir. Bu nedenle lenf bezi büyümesi fark edildiğinde mutlaka altta yatan neden araştırılmalıdır.

Nedeni Nasıl Anlaşılır?

Lenf nodlarının nedenini araştırmak için hastanın yaşına, hastalık geçmişine, kullandığı ilaçlara, lenf bezinin büyüklüğü, süresi, lokalizyonu ve eşlik eden semptomlara göre uygun bir fizik muayene, laboratuvar tetkikleri, çevresel kan yayması tetkiği ve görüntüleme yöntemleri yapılmalıdır.

Ne Zaman Hematoloğa Başvurulmalıdır?

2-3 hafta süren gözlem ya da antibiyotik tedavisi ile gerilemeyen çok büyük boyutlu büyümelerde veya aynı anda birden fazla bölgede olan lenf nodu büyümelerinde, lenf nodu büyümesine ateş, kilo kaybı, halsizlik, gece terlemesi gibi şikayetlerin eşlik etmesi durumunda mutlaka bir hematolog görüşü alınmalıdır.

Başa dön tuşu