Diş Hekimi

Sporcularda Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı, kişinin genel sağlık durumu nda büyük öneme sahiptir. Bu nedenle diş hastalıklarının sporcular üzerindeki etkilerine dikkat edilmelidir.

Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir makalede kötü ağız sağlığının kas ve tendon sakatlıkları üzerinde enfeksiyon odağı oluşturdukları bildirilmiştir. Ayrıca İngiltere, Hollanda ve Belçika futbol liginden, 215 profesyonel futbolcu ile yapılan bir çalışmada, diş ve diş eti hastalıklarının kas krampları, kas ve tendon yaralanmaları ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.

Diş çürüğüyle kas kuvveti arasında bir bağlantı bulunmamasına rağmen, pulpaya ulaşan enfeksiyonun vücudun bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi de bilinmektedir. Aynı zamanda ağızda ne zaman ağrı veya başka problemler oluşturacağı bilinmeyen etkenlerin olması sporcuların performansını olumsuz yönde etkiler.

Spor performansının artması için beslenmede yüksek karbonhidrat ve asitli içeceklerin tüketimi de ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. British Journal of Sports Medicine Dergisi ne göre, enerji / spor içeceği tüketimi performansınızı iyileştirmenize yardımcı olsa da, sodadan 3 kat daha asidikdirler ve ağız/diş sağlığını olumsuz etkilerler. Ayrıca sporcularda egzersiz sırasında tükrük akışının azaldığı ve pH değerinin düştüğü, ağız kuruluğuna bağlı olarak diş ve diş eti hastalıklarının arttığı gözlenmiştir.

SPOR YARALANMALARI VE DİŞ TRAVMALARI

Takım veya bireysel spor aktiviteleri esnasında oluşabilecek yaralanmaların önlenmesine yönelik diş hekimliği tedavileri, sonrasında oluşabilecek büyük problemlerin engellenmesine yardım eder.

Sporcunun hem sağlıklı olması hem de oluşabilecek yaralanmalardan minumum etkilenmesi sağlanmalıdır. Özellikle yakın temasın olduğu takım sporları (futbol, basketbol vs.) ve bireysel sporlarda (boks, karate vs.) sporcuların ağızlarına takacakları mouthguard (ağız koruyucular), çene ve dişlere gelebilecek travmaları önlemek için dizayn edilmiştir.

Spor sırasında oluşacak herhangi bir yaralanmada hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Hekiminiz travmanın boyutuna göre gerekli ilk müdahaleyi yapar ve sonrasında yapılacak tedaviler hakkında sizi bilgilendirir.

Sağlığın her branşında olduğu gibi diş hekimliğinde de anında ve erken müdahale çok önemlidir. Yüzünüze, dişlerinize veya çenenize aldığınız herhangi bir darbede olası problemler için lütfen hekim kontrolüne başvurun.

Başa dön tuşu