Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerin en dış tabakası olan mine tabakasına tutunan renkli organik ve inorganik maddelerin neden olduğu lekelerin uzaklaştırılması işlemidir.
Diş Beyazlatma – ÖZET
Diş renkleşmeleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır; içsel (intrinsic) renkleşmeler, dışsal (extrinsic) renkleşmeler ve ikisinin bir arada bulunduğu renkleşmeler (combination). Bu renkleşmelerin ayrı ayrı tedavileri bulunmaktadır.
Dişlerin yüzeyinde meydana gelen renkleşmelerin kozmetik olarak uzaklaştırılması ve daha beyaz bir görünüm kazanılması için özel olarak geliştirilmiş jeller kullanılmaktadır. Bazen bu jeller tek başlarına etki ederlerken bazı üreticiler çeşitli dalga boylarındaki ışık kaynakları ile aktive edilen ya da reaksiyonu hızlandıran beyazlatıcı jeller de üretmektedirler. Beyazlatma işleminin mekanizması oksidasyon şeklindedir. Bu oksitlenme işlemi sırasında yüzeydeki maddeler ortamdan uzaklaştırılmaktadır.
İçsel renkleşmelerin giderilmesinde de yine oksitlenme esasına dayalı bir uygulama yapılmaktadır. İçsel renkleşmeler genellikle dentin yapısında meydana gelen değişiklikler (ilaca bağlı, gelişimsel vb), travma nedenli, kanal tedavisi vb nedenli olmaktadır. Bu nedenlerle dişin iç dokularına uygulanan bazı özel jeller ile içsel renkleşmeler tedavi edilmektedir.
Beyazlatma sonrasında dişler, süreye, bireyin alışkanlıklarına, dişin rengine göre tekrar renkleşebilmektedir. Bu nedenlerle belli aralıklarla yenilenmesi gerekebilen uygulamalardır.
Diş Beyazlatma – Kısa Kısa
-
Özel jeller uygulanarak yapılmaktadır.
-
İç renkleşmeler için özel uygulamalar gerekmektedir.
-
Tekrarlanması gerekebilmektedir.
-
İşlem sonrasında hassasiyet ortaya çıkabilmektedir.
Diş Beyazlatma Herkese Uygulanabilir mi?
Herkese uygulanabilen bir işlem değildir. Özellikle diş eti problemi olan, diş eti iltihabı yoğun olan, diş eti çekilmesi görülen bireylerde beyazlatma işlemi diş etleri sağlıklı hale getirilmeden yapılamaz. Diş eti tedavisi sonrasında istenilen diş eti sağlığı ve ağız bakımı sağlanabilir ise beyazlatma için birey ile doktoru konuşabilir. Diğer durumda aşırı hassasiyet artışı ile karşılaşılabilmekte, renk düzensizliği ortaya çıkabilmektedir.
Alkolizm ya da madde bağımlılığı olan kişilerde kesinlikle önerilmemektedir. Sigara kullanımı yüksek olan tiryakilerde beyazlatma sonrası renkleşme hızlıca olacağı için doğru bir işlem olmayacaktır.
Beyazlatma uygulanmış dişler ne kadar süre beyaz kalır?
Beyazlık süresi, kişinin beyazlatma işlemi sonrasındaki yeme-içme alışkanlıkları, sigara tüketimi, beyazlatma sonrasında elde edilen beyazlık derecesine göre değişmektedir.
Diş beyazlatma zararlı mıdır?
Diş beyazlatma kozmetik bir işlemdir ve uluslararası sağlık kuruluşları tarafından belirli yönergeler belirlenmiştir. Bu yönergelere uygun ürünler ile diş hekimi kontrolü altında yapıldığı zaman genel olarak zararlı değildir. Ancak asitli içeceklerin çok tüketilmesi ile dişlere verilen hasar benzeri bir hasar verdiği söylenebilir.
Diş beyazlatma ile her zaman istenilen renk yakalanabilir mi?
Maalesef bu sorunun cevabı hayır. Bazı durumlarda kişilerde meydana gelen hassasiyet nedeniyle istenilen beyazlığa ulaşılmadan işlem sonlandırılabilir. Bazı durumlarda ise kişinin dişlerinde renkleşmeye neden olan kimyasal ürünler beyazlatma ajanlarına karşı dirençli olması nedeniyle okside olup uzaklaştırılamazlar.
Dişler neden renkleşir?
Renkleşmelerin sebepleri oldukça çeşitlidir. Bazıları doğuştan olurken bazıları sonradan meydana gelebilirler. En sık diş renkleşme nedenleri;
-
Aşırı çay, kahve, sigara tüketimi
-
Flor düzeyi fazla yüksek olan içme sularının uzun süreler tüketilmesi
-
Diş sürme dönemlerinde ve öncesinde kullanılan bazı ilaçlar
-
Genetik olarak mine veya dentin yapısındaki bazı bozukluklar
-
Çeşitli travma nedenleri ile canlılığını yitirmiş dişler
-
Kanal tedavisi yapılan bazı dişler
Bu nedenler bazen içsel bazen ise dışsal renkleşmelere neden olmaktadırlar.