Diş Hastalıkları Uzmanı

Zirkonyum Destekli Porselen

Zirkonyum alt yapılı porselen dişler genel olarak ön bölge dişlerin protetik olarak tamamlanması, düzeltilmesi, gülüş tasarımı yapılması gibi işlemlerinde kullanılırlar.

Tedavi sürecinde yer alan dişlerin uygun boyutlarda aşındırılması, karşı dişlerle uyumunun ayarlanması, provalar metal altyapılı protetik uygulamalar ile benzerlik göstermektedir.

İlk uygulanmaya başlandığı zamanlarda genel olarak tek diş kaplamalar, sadece ön bölge dişler için önerilirken zirkonyum teknolojisinin gelişmesi neticesinde günümüzde bütün ağız uygulamalarında uygun şartlar altında uygulanabilmektedir.

Süre olarak metal alt yapılı kuron uygulamaları ile benzer süreler gerektirmektedir.

Zirkonyum Alt Yapılı Porselen – Kısa Kısa

-Arka bölgelerde, köprü uygulamalarında da günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

-Metal alt yapılı porselen kaplamalara göre daha fazla ışık geçirgenliği vardır.

-Kullanım olarak metal alt yapılı kaplamalar ile arasında bir fark bulunmamaktadır. Her ikisi de bütün dünyada güncel diş hekimliği tedavileri içerisinde yer almaktadır.

 

Zirkonyum nedir?

1789 yılında keşfedilen, günümüzde ise pek çok sanayi alanında kullanılan bir elementtir. Korozyona karşı yüksek dirençte olan zirkonyum metali, özekllikle koroziv ortamlarda tercih eidlmektedir. Çelik alaşımlarında, tuğlalarda, seramiklerde, kazıyıcılarda, flaş ampullerinde, lamba filamanlarında, yapay değerli taşlarda ve bazı deodorantlarda kullanılmakla beraber çeşitli cerrahi aletler, televizyon camı gibi ürünlerde de yer almaktadır.

Kalça eklem protezlerinde ve çeşitli tıbbi aletlerde kullanılmakla beraber diş hekimliğinde implant materyali olarak, kuron alt yapı materyali olarak vb kullanılmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama nedir?

Dişlerin şekil bozukluğu olduğu durumlarda, dişlerin diğer dişlere göre uyumsuz boyutlarda bulunduğu hallerde, dişlerdeki renkleşmenin diğer uygulamalar ile çözülemediği, dişlerin kırılıp, güçsüzleştiği bazı durumlarda estetik bir seçenektir.

Diş sıkan bireylerde zirkonyum daha önceleri kullanılmıyor iken günümüzde üzerine porselen eklenmeden tek parça zirkon bloklar ile doğrudan dişler kazınarak da kullanılabilmektedir.

 

Zirkonyum Destekli Porselen Diş Tedavi Aşamaları

Zirkonyum destekli porselen uygulamaları metal alt yapılı porselenlere benzer şekilde şu aşamalardan geçerek yapılmaktadır;

  • Panoramik röntgen çekilmesi, ağız içi muayene sonrasında tedavi planlamasının yapılması (Gerekli ise bazı durumlarda periapikal röntgenler de çekilmektedir.).

  • Diş eti problemi, implant operasyonu gibi gereklilikler var ise bu işlemlerin tamamlanması.

  • Kanal tedavisi, dolgu gibi işlemler gerekiyor ise bu işlemlerin yapılması

  • Dişlerin zirkonyum alt yapı için gerekli miktarda aşındırılması ve aynı seansta geçici dişlerin hazırlanması

  • Ölçü alınarak hazırlanan dişlerin laboratuar ortamına aktarılması

  • Hazırlanan Zirkon alt yapının ve porselen uygulanmış dişlerin provaları

  • Protezin ağıza uyumlu hale getirilerek yapıştırılması.

Zirkon kaplamaların ağız içerisine uygulanması ölçü alınmasından itibaren ortalama 8-10 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Zirkonyum Destekli Porselen herkese uygulanabilir mi?

Kaplama yapılması gereken her durumda uygulanabilen bir materyaldir. Çok yüksek kuvvetin gelmesine neden olan kapanışı bulunan vakalarda, çok uzun köprülerde, diş sıkmanın hafifletilemediği, kontrol altına alınamadığı kişilerde tercih edilmemektedir. Böyle durumlarda metal porselen kaplamalar, monolitik zirkon dişler kullanılabilmektedir.

Zirkonyum alerjik bir materyal midir?

Zirkonyum materyali genellikle alerjik olmayan bir materyal olarak tanımlanmakla beraber her materyale karşı alerji gelişebileceği düşünüldüğünde bu oranın zirkonyum için düşük olduğu söylenebilir.

Zirkonyum Destekli Porselen Kaplama dişler ne kadar sürede hazırlanır?

Dişlerle ilgili süreci uzatabilecek başka tedaviler olmadığı durumlarda genellikle 8-10 gün içerisinde  bitirilebilmektedir.

Zirkon Destekli Porselen Kaplama Kırılır mı?

Diş hekimliğinde kullanılan zirkonyum destekli porselenler metal alt yapılı porselenler ile benzer dayanıklılıktadırlar. Rijiditeleri metal alt yapıya göre daha yüksektir ve haliyle metal gibi fazla bir esneklikleri buklunmamaktadır.

 

Diş Sıkan (Bruksist) Bireylere Zirkonyum Kaplama Dişler Yapılabilir mi?

Diş sıkan bireylerde öncelikle yapılması gereken tedavi planı, diş sıkmanın kontrol altına alınması ile başlamak olmalıdır. Aksi takdirde hangi materyal ile kaplama yapılırsa yapılsın kırılma ihtimali yüksek olacaktır. Splint uygulaması, masseter botoksu uygulaması gibi işlemler ile sıkma kontrol altına alındıktan sonra zirkonyum kaplama düşünülebilir. Genellikle, diş sıkma (bruksizm) hikayesi bulunan bireylerde zirkonyum kaplama dişler yapılacağı zaman ilk tercih edilen monolitik zirkonyum olmaktadır. Böylece kalınlığı artırılan zirkonyum daha az kırılgan bir hale gelmektedir. 

 

Her Yaşta Zirkonyum Kaplama Dişler yapılabilir mi?

Çene gelişimi tamamlandıktan sonra her yaşta yapılabilmektedir. Tedaviye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe her yaşta uygulanabilir. Metal alt yapılı ya da zirkon alt yapılı porselen dişler çene gelişimi öncesinde uygulanır ise çene gelişimini yavaşlatabilmeleri, diğer bölgeler gelişirken uygulandıkları bölgenin yeterli oranda gelişememesine neden olabilecekleri ihtimali nedeniyle genellikle 18 yaş öncesinde tercih edilmezler.

İmplant Üzerinde Zirkon Kaplama Diş Yapılabilir mi?

İmplant üzerine planlanan kalıcı dişler, şartların uygun olması halinde zirkonyum destekli olarak da yapılabilmektedir. Hatta gerekli görülür ise zirkonyum destekli porselen dişler, zaman zaman cam seramik ya da zirkonyum abutmentlar implant üzerine yerleştirilerek uygulanmaktadırlar.

Başa dön tuşu