Tırnağım Neden Batıyor?
Tırnak batması vakaları her yıl toplumun yaklaşık yüzde 5 ini etkilemektedir. Ancak toplumda hayatının herhangi bir kısmında tırnağı batmış olanlar yaklaşık yüzde 20 dir. Maalesef tırnağı batanlar öncelikle hekim dışı noktalara başvurur ya da kendi tedavi yöntemlerini uygular… Tırnak batmasının en sık görüldüğü iki yaş grubu ergenliğe yeni giren çocuklar ile ileri-orta yaşlı kişilerdir.
Doğal olarak bu iki grubun sebepleri aynı değildir.
Ergenliğe giren gençlerde tırnak normal kıvrımda, ama tırnak kenarları genellikle tombul ve ayaklar çok terlemektedir. Burada tırnak, eğer kenarı koparılmadıysa, genellikle suçsuzdur. Olay, terleyen ayağın uzun süre kapalı kalmasıyla tırnak kenarındaki cildin şişmesi ve tırnağa baskı yapmasıdır. Dolayısıyla böyle bir batmada tırnağı kısaltmak, kenarını koparmak işe yaramaz hatta olayı daha da vahim hale getirebilir. Aslında burada tırnağa fazla dokunmadan tırnak kenarındaki şişliği hafifletmek ağrıyı da ortadan kaldırmaktadır. Bu amaçla kullanılan kremler bazen tırnak kenarında birikerek maserasyon ve şişme yapabilir.
İleri-orta yaştaki tırnak batmalarında ise genelde tırnak içe doğru artan bir kıvrım yapmaktadır. Bu kıvrıma hastalar genelde anlam veremezler ve bize sıklıkla nedenini sorarlar. Bu durumda en sık gördüğümüz neden tırnağın bir noktadan başlayarak kalınlaşmasıdır. Düzgün bir kıvrıma sahip tırnak giderek ortadan ya da kenarların birinden kalınlaşır ve o tarafa doğru bel vermeye başlar. Bu durum aylar, yıllar içinde belirginleşir ve kıvrım giderek artar. Bu noktada tırnak teli uygulamasını ne kadar destekliyor ve uyguluyor olduğum bilinmekle beraber, tırnak teli takmak tek başına kalıcı bir sonuç veremez. Aynı zamanda tırnağı inceltmek, tırnak yatağını temizlemek ve eski haline dönmesini sağlamak gereklidir.