Çocuk Üroloğu

Retraktil Testis (Utangaç Testis) Kısırlığa Yol Açar mı ?

Erkek çocuklarda yumurtalıklardan (testis) birinin ya da her ikisinin torbalarda olmaması hali inmemiş testis olarak adlandırılır. Testisler anne karnında iken karın içinde gelişir ve testislerin torbaya inmesi bebek anne karnındayken diğer gelişmelere nazaran daha geç ve doğuma yakın dönemde gerçekleşir. Yedi aylık doğmuş bebeklerde yüzde 33 gibi çok yüksek oranda görülür, zamanında doğan yenidoğan bebeklerde yüzde üç gibi bir oranda görülür ancak zamanla inişini tamamlar. Bir yaşındaki erkek bebeklerin yaklaşık yüzde birinde görülür.

İnmemiş testislerin bazıları (yüzde 20) muayenede ele gelmez, bunların yerini, oluşup oluşmadığını anlamak gereklidir.

Bazı İnmemiş testis vakalarında testis, zaman zaman skrotum iner ve aralarda kasık kanalına geri kaçar. Bu durum retraktil testis (mobil testis, utangaç testis) olarak adlandırılır.

Retraktil testisler; bir başka tarifle testisin skrotum dışında olup kolayca muayene ile skrotum içine getirilen ve bir süre skrotum içinde kaldığı görülen testislerdir. Retraktil Testis ara sıra skrotum içinde ara sıra kasıkta yerleşir. Skrotum içine getirildiğinde orada belli süreliğine kalır. Aşırı aktif kramesterik refleksin retraktil testise neden olduğu bilinmektedir.

Retraktil (inip çıkabilen) testisler torbaya indirilebilir ve bir süre orada kalırlar. Torbaya ve kasığa dokunulduğunda reflekslerin kuvvetli olması nedeniyle tekrar kasığa çıkarlar. Sıcak ortamda torbaya iner, soğukta tekrar kasığa çıkarlar.

Retraktil testislerin tanısı, dikkatli bir fizik muayenesi ile konulabilir. Muayene esnasında inguinal bölge, femoral bölge, perine ve karşı skrotum dikkatlice gözden geçirilir. Palpe edilen testis kasık kanalından skrotuma doğru sıvazlanır. Skrotuma indirilen testis skrotumda kalmaya devam ediyor ise retraktil testis olarak kabul edilir.

Retraktil testis durumunda çoğu zaman herhangi bir tedaviye gereksinim duyulmaz.

Sadece yılda 1 ya da 2 kez kontrol yeterlidir.

Ancak kontroller ve takip çok önemlidir.

Kontrol muayenesinde, testisin artık rahatlıkla torbaya indirilememesi ya da indirme sonrası hemen yukarı geri kaçması, artık cerrahi müdahale zamanının geldiğini gösterir.

Utangaç testislerde, cerrahi gereken durumlarda tedavide geç kalmak başta kısırlık gibi çok önemli sorunlara yol açabilir.

Sonuç olarak, retraktil ya da utangaç testise yaklaşımda en önemli nokta bir çocuk ürolojisi uzmanının muayenesidir. Böylelikle çoğu zaman gereksiz bir ameliyatta kaçınılabilirken, ameliyat gerekebilecek az sayıda hasta da atlanmamış ve böylelikle kısırlık riski de önlenmiş olur.

Başa dön tuşu