Çocuklarda Kabızlık
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, bebeklerde ve çocuklarda kabızlığın nedenlerini ve tedavisini anlattı.
Kabızlık, bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanan ve oldukça ciddi sıkıntı yaratan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Sebze ve meyve gibi lifli gıdalar tüketilmesi kabızlığa karşı alınacak en etkili doğal yöntemdir. Ancak bazı durumlarda doğal yöntemler ile çocuklarda kabızlığı önlemek mümkün olmuyor. Bebeklerde ve çocuklarda uzun süren kabızlık sorunu ebeveynlerin çok dikkate alması gereken, çok ciddi sağlık problemlerine işaret eden bir durum olabiliyor. Erken teşhis ve zamanında tedavi çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına engel olabiliyor.
Uzun süren kabızlık çocuklarda rahatsızlık belirtisi olabilir
Kabızlık çeken bir çocuğun bağırsak hareketleri yavaşlar veya sert, kuru dışkıları vardır. Yaygın nedenler arasında erken tuvalet eğitimi ve diyetteki değişiklikler yer alır. Çocuklarda çoğu kabızlık vakası geçicidir. Çocuğunuzu, lif açısından zengin meyve ve sebze yemek ve daha fazla su içmek gibi basit diyet değişiklikleri yapmaya teşvik etmek, kabızlığı hafifletmek için fayda sağlayabilir. Çocuğunuzun doktoru onaylarsa, ilaç ile tedavi etmek de mümkün olabilir.
Ne zaman doktora gidilmelidir
Çocuklarda kabızlık genellikle ciddi değildir. Bununla birlikte, kronik kabızlık komplikasyonlara yol açabilir veya altta yatan bir duruma işaret edebilir. Kabızlık iki haftadan uzun sürerse veya buna ateş, iştahsızlık, dışkıda kan, karın şişliği, kilo kaybı, bağırsak hareketleri sırasında ağrı gibi sorunlar da eşlik ederse çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.
Olası Kabızlık Nedenleri
Kabızlık en çok atık veya dışkı sindirim sisteminde çok yavaş hareket ettiğinde ortaya çıkar ve dışkının sertleşmesine ve kurumasına neden olur. Birçok faktör çocuklarda kabızlığa yol açabilir.
Çocuğunuz, tuvalete gitmekten korktuğu veya oyuna ara vermek istemediği için bağırsak hareketi yapma dürtüsünü görmezden gelebilir. Bazı çocuklar umumi tuvaletleri kullanmaktan rahatsız oldukları için evden uzaktayken tutma ihtiyacı hissederler.
Büyük, sert dışkıların neden olduğu ağrılı bağırsak hareketleri de çocuğun tutmasına neden olabilir. Eğer kaka yapmak acıtıyorsa, çocuğunuz tuvalete çıkmaktan kaçınabilir.
Tuvalet eğitimine çok erken başlarsanız, çocuğunuz isyan edip tuvaletini tutabilir. Tuvalet eğitimi bir irade savaşı haline gelirse, kaka yapma dürtüsünü görmezden gelmek çocuğunuz için istemsiz bir alışkanlık haline gelebilir.
Çocuğunuzun beslenmesinde yeterince lif açısından zengin meyve ve sebze veya sıvı bulunmaması kabızlığa neden olabilir. Çocukların kabız hale gelmesinin en yaygın zamanlarından biri, tamamen sıvı bir diyetten katı yiyecekler içeren bir diyete geçmeleridir.
Çocuğunuzun rutinindeki herhangi bir değişiklik – seyahat, sıcak hava veya stres gibi – bağırsak işlevini etkileyebilir. Çocukların okula evin dışında ilk başladıklarında kabızlık yaşamaları da daha olasıdır.
Bazı antidepresanlar ve diğer çeşitli ilaçlar kabızlığa sebep olabilir.
İnek sütüne alerji veya çok fazla süt ürünü (peynir ve inek sütü) tüketmek bazen kabızlığa neden olur.
Kabızlık yaşayan aile üyeleri olan çocukların kabızlık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu, paylaşılan genetik veya çevresel faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.
Nadiren, çocuklarda kabızlık anatomik bir malformasyonu, metabolik veya sindirim sistemi problemini veya altta yatan başka bir durumu gösterir. Erken teşhis ve doğru tedaviyle ciddi bir sıkıntı yaşanmadan altta yatan hastalık tedavi edilebilir.