Çocuklarda Erken Diş Kaybı
Süt Dişleri Aynı Zamanda;
-
Daimi dişler için yer sağlar,
-
Çene ve yüz gelişimi için vazgeçilmez unsurlardır.
Süt Dişleri Neden Erken Kaybedilir?
-
Süt dişlerinin erken (düşme zamanından daha önce) kaybedilmesinin en önemli nedeni Çürük’tür.
Bu üzücü gerçek bizlere diş tedavilerimizi ertelemememiz için önemli bir hatırlatma olsun.
-
Sağlık sorunları ve dişsel anomali ve/veya bozukluklar.
Özellikle ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar (astım ve alerji ilaçları gibi) kullanılması gereken hastalıklar diş çürüğünün artmasına neden olur.
Son yıllarda çocuklarda çok sık görülmeye başlanan diabet (şeker hastalığı) erken diş kaybının bir başka nedenidir.
Böbrek hastalığı gibi tükürük yapısında değişimler oluşturan rahatsızlıklarda dişlerde taş oluşumu arttığı için diş eti hastalıkları ve diş kayıpları da artar.
Genetik olarak geçiş gösteren agresif periodontitis gibi diş eti hastalıkları da dişlerde çürük ya da ağrı olmadan diş kayıpları yaşanmasına neden olur.
Dişlerde görülen yapısal bozukluklar; diş sert dokularında değişimler, diş şekillerinde görülen farklılıklar erken teşhis ve tedavi yapılmadığında bu dişlerin kaybedilmesi ile sonuçlanabilir.
-
Çapraşıklık
Dişler için çene üzerinde yeterli boşluk bulunmadığında yeni süren dişler düşme zamanı gelmemiş olsa da komşu dişlerde kök rezorpsiyonu (kök dokusunun aşınması) sonucunda dişlerin zamanından erken düşmesine neden olabilir. Çapraşıklık görülen kişilerde sıklıkla görülen erken diş kaybı çenelerdeki yer darlığının ve diş kapanış bozukluklarının şiddetlenmesine neden olur.
-
Diş Yaralanmaları
Bebeklik ve çocukluk döneminde düşme çarpma sonucu ya da spor yaralanmaları nedeniyle diş yaralanmaları göürlmesi olağandır. Erken müdahale ve tedavi edilmediğinde süt ve daimi dişlerde canlılık kaybı oluşabilir ve bu sürecin sonununda ise bu dişlerin bir kısmı kaybedilebilir.
Bu nedenle diş yaralanmalarında hiç bir belirti olmasa da vakit kaybetmeden diş hekimine kontrole gitmelisiniz.
Eğer Çocuğunuz Süt Dişlerini Zamanından Önce Kaybederse?
-
Özellikle süt dişlenme döneminde çocuklarda erken diş kayıpları çok hızlı bir şekilde kaybedilen dişin boşluğunun kapanması ile sonuçlanır. Ancak bu durumda kaybedilen süt dişinin altındaki daimi dişin zamanı geldiğinde sürmesi mümkün olmaz ya da olması gereken yerde değil daha önde daha geride sürmesine neden olur. Sonuç olarak erken kaybedilen süt dişi daimi dişlenme döneminde ortodontik tedavi ihtiyacı doğurur.
-
Süt ya da daimi diş kaybedildiğinde oluşan boşluğun korunması için vakit kaybetmeden yer tutucular kullanılmalıdır.
-
Eğer çocuğunuz ön dişlerini kaybettiyse konuşma bozukluğu oluşmaması ve estetik kaygı nedeniyle psikolojik sorunlar yaşamaması için farklı tedavi seçenekleri arasından uygun olan tedavi yöntemi ile estetik sonuçlar elde etmek mümkündür.
-
Belki de bu yazıyı okurken sizin ya da çocuğunuzun dişleri için çok geç olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Unutmayın modern diş hekimliğinde çok falza sayıda farklı tedavi seçeneğimiz var ve hiç bir zaman çok geç değil çünkü mutlaka yapılabilcek bir şeyler var. Lütfen beklemeyin !