Kök Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Kök kanal tedavisi; dişlerin en iç tabakası olan pulpa dokusunun (damar ve sinir doku) çıkarılması ve ardından kök kanallarının dolgu ile tedavi edilmesi işlemidir.
Kök kanal tedavisi neden yapılır?
En çok çürük nedeniyle pulpa dokusunun etkilenmesi nedeniyle kök kanal tedavisi uygulanır. Hastalar genellikle ağrı ve şişlik şikayeti ile diş hekimine başvurur.
Yalnızca çürük nedeniyle kanal tedavisi uygulanmaz. Ayrıca özellikle protez tedavisi için, tümör ve kist nedeniyle cerrahi operasyon planlanan bölgedeki dişlerin kaybedilmemesi için de kanal tedavisi uygulananbilir.
Kanal tedavisi yapılan dişler kaybedilebilir mi?
Kök kanal tedavisi diğer tüm tedaviler gibi başarılı ya da başarısız olabilir. Dişler tedavi edilemeyecek kadar geç kalınmış olabilir. Kök kanal tedavisi sonrasında hasta doktorun tavsiyelerine uymamış ya da tedavisine devam etmemiş olabilir. Böyle durumlarda tedavi sonrasında ağrı ya da apse şikayeti olmasa dahi iyileşme görülmeyen dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Süt Dişlerine Kanal Tedavisi Yapılabilir mi ?
Evet. Hem süt dişlerine hem de daimi dişlere gerektiğinde kanal tedavisi yapılabilir. Süt ve daimi dişlerin kanal tedavisi işlemlerinde benzerlikler ve farklılıklar mevcuttur. Ancak süt dişlerine kanal tedavisi yapılması alttan gelen daimi dişlerin sürmesine engel olmaz. Aksine süt dişindeki inflamasyon kontrol altına alındığı için daimi dişin sağlıklı olarak ağız içine sürmesi sağlanmış olur.
Kök Kanal Tedavisinden Sonra Tüm Dişlerin Kronlanması (Kaplanması) Gerekir Mi?
Hayır. Genellikle kanal tedavisi yapılması gereken dişlerde ciddi diş dokusu kaybı (çürük ya da kırık nedeniyle) görüldüğü için tedavi tamamlandıktan sonra dişin çiğneme ve konuşma sırasında kullanılabilmesi ve dişte kırılma olmaması için kron kaplama yapılması uygun olur. Bu durum hem süt hem de daimi dişler için geçerlidir.
Ancak yukarıda bahsedildiği gibi kök kanal tedavisi çeşitli nedenlerle yapılır ve tüm dişlerin tedaviden sonra kron kaplanması gerekmez.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
Kanal tedavisi birden fazla seansta tamamlanabilir. Tedavi sırasında kullanılan döner aletler ve küçük boyutlardaki malzemeler tedaviye uyum gösteremeyen küçük çocuklar, engelli bireyler ya da eklme problemleri nedeniyle uzun süre ağzını açık tutamayan kişiler için uygun değildir. Ayrıca tıbbi nedenlerden dolayı da kök kanal teavisinin uygulanamayacağı hastalar vardır. Bu konudaki karar hastanın diş hekimi ve tıbbi takibini yapan hekimin ortak görüşü ile verilir.