Çocuk Cerrahisi

Çocuklarda Sünnet

*Sünnet nedir?

Çocuğun cinsel organının uç kısmını örten derinin (prepüsyum) cerrahi bir işlem ile çıkarılması olayına “sünnet” denir.Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.Sünnette uygulanan birkaç yöntem vardır. Sünnet işleminde temel amaç penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarmaktır.

*Sünnetin hangi yaşlarda yapılması gerekir?

Sünnet teknik olarak her yaşta uygulanabilir, ama biz 2-5 yaş arası sünneti tavsiye etmiyoruz. Çocukların gelişimi yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da değerlendirilmelidir. Çocukta cinsel kimliğin geliştiği ve bilincin henüz gelişmeye başladığı dönem olan 2 ile 5 yaş arası sünnet olması tavsiye edilmez. Bu dönemde geçirilen operasyon çocukta travmaya neden olabilir ve psikolojik gelişim olumsuz etkilenebilir.

*Sünnet işlemi nasıl yapılır? (lokal ve genel)

Sünnet hastanede steril ortamda ve ekipmanla yapılmalıdır. Yenidoğan dönemi ve ilk 3 ay haricinde yapılan sünnet ameliyatı genel anestezi ile yapılması daha uygundur. Anestezi sağlandıktan sonra ameliyat bölgesi temizlenir ve steril hale getirilir. Cilt katlantısı kesilerek çıkartılır. Ameliyat bölgesinde kanama kontrolü yapıldıktan sonra cilt yeni anatomiye uygun şekilde dikilir. Dikişler kendiliğinden eriyen türden oldukları için sünnet operasyonu sonrası dikişlerin alınması gerekmez.

*Sünnet işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrası kırmızılık olması, ödem(şişlik) görülmesi normaldir. Sünnet sonrası penise travma olması ile birlikte kanama görülebilir. Durmayan kanama, idrar yapmakta sorun veya kötü kokulu akıntı durumunda mutlaka doktora kontrole götürülmelidir. Sünnet sonrası 37.5 C geçen ateş beklenmemekte ve bu durumla karşılaşılırsa mutlaka doktora kontrole gidilmelidir.Bezli çocukların sünnet sonrası ilk 3-4 gün normalde giydiklerinden bir büyük bez, bezden kurtulmuş çocukların ise yaşlarına ve kilolarına uygun sünnet külodu giymeleri önerilmektedir.Sünnetin çocuk için en ideal şartlarda yapılması, ilerde yaşanabilecek sorunların engellenmesi açısından oldukça önemlidir.

*Sünnet yapılmaması gereken durumlar nelerdir?

Peygamber sünneti olan çocuklarda (hipospadias) idrar deliği olması gereken yerde değildir. Bu durumun düzeltilmesi için sünnet derisi kullanılır. Bu nedenle ilk başta sünnet önerilmez.Hemofili ve diğer kanın pıhtılaşmasında bozukluk olan hastalara ve kanamaya eğilimli olanlara gerekli tetkik ve önlemler alınmadan sünnet yapılmamalıdır.Üreme ve idrar yolları ile ilgili doğumsal (kalıtsal) hastalığı olanlarda öncelik anatomik açıdan düzeltici ameliyatlara verilmelidir.

*Sünnet işlemi süresince ve sonrasında ağrı olur mu?

Sünnet işlemi esnasında lokal anestezi yapıldığı için ağrı olmaz.Sonrasında 24 saat içinde ağrı olabilir, ağrı kesiciler ile ağrı kontrolü sağlanır.

*Hatalı yapılan sünnet ne gibi sonuçlar doğurur?

Cerrahlar dışında berber, sünnetçi gibi kişilerin yaptığı sünnetlerde estetik hatalar görülebilir; penisin gövde ve/veya baş kısmında yaralanmalar oluşabilir.Fakat idrar kanalı yaralanmaları, penis gövdesi, glans yaralanmalarını düzeltmek ciddi ameliyatlar zinciri gerektirebilir. Bazen de düzeltmek mümkün olmayabilir, organ kaybına gidebilir.

*Çocuklarını sünnet ettirmek isteyen aileler nelere dikkat etmelidir?

Sünnetten hemen sonra ilk 2 gün ağrı, penis ucunda kızarıklık ve şişme (ödem) görülebilir. Ağrı kesiciler ve çocuğun uzun süre ayakta kalmaması ile hızlı iyileşme sağlanır. İki gün sonunda banyo yapılabilir.Bazı sünnet vakalarında ameliyat sonrası hafif kanama görülebilir. Böyle durumlarda hekimin bilgilendirilmesi gerekir.Penis ucunda hafif şişme beklenen bir durumdur ve yaklaşık 2 hafta içinde normal görünümüne kavuşur.

Başa dön tuşu