Ozon Terapi
Ozon terapi, ozon gazı kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Ozon gazı, üç adet oksijen atomundan oluşan şeffaf, renksiz bir gazdır. Kendine has özel bir kokusu vardır. Ozon geniş bir etki spektrumuna sahiptir, bu sebeple tıbbi uygulayıcılar tarafından daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Diğer yapılan tedavilerle kolaylıkla kombine edilebilirr. Uygulaması pratik ve çok seçeneklidir. Doz ve toksisite açısından düşük riske sahiptir.
Ozon terapi hastaya özgü bir tedavidir. Standart dozlarla değil hastanın verdiği yanıta, hastalığına ve hastaya ait faktörlere göre her hasta için ayrı hesaplanıp doz belirlenerek uygulanır. Ozonterapi ile hastalarda oksidatif bir stres oluşur ve bu stres sayesinde antioksidan sistem aktive edilir. Antioksidan sistem aktivasyonu ile ozonun tedavi edici etkisi başlar. Antioksidan sistem zayıflayınca immün sistem ve diğer bütün savunma sistemleri çöker ve hastalıklar oluşur.
Tıbbi ozon, saf ozonla saf oksijenin belli oranda karıştırılmasıyla oluşur. Elde edilen tıbbi ozon, hastanın hastalığı ve klinik durumuna göre belli dozlarla verilir. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi, ozon uygulamalarında da her hastalıkta farklı doz uygulamaları vardır
Ozon terapinin etkileri nelerdir?
- Ozon, kuvvetli bir antimikrobiyal ajandır. Dünyada varolan tüm bakteri, mantar ve virüsler üzerinde etkilidir.
- Bağışıklık sistemini regüle eder. İmmünmodülator etki adı verilen bu etki sayesinde, bağışıklık sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur.
- Dolaşımı destekler, dolaşım sistemi bozukluklarında kullanılır.
- Vücudun oksijen kapasitesini artırır, hücresel fonksiyonları destekler.
- Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmalarına destek olur.
Hangi rahatsızlıklarda ozon tedavisi yapılabilir?
- Diabetes mellitus (şeker hastalığı)
- Romatoid artrit
- Fibromiyalji
- Dolaşım bozuklukları
- Gut hastalığı
- Candidiasis
- Nörovejetatif hastalıklar: Alzheimer, parkinson, demans
- Pulmoner hastalıklar: Amfizem, KOAH, akut respiratuar stres
- Oftalmolojik hastalıklar: Retinitis pigmentosa, katarakt, glokom, yaşa bağlı maküler dejenerasyon
- Vasküler hastalıklar: Hipertansiyon, venöz yetmezlik, periferal arteriyel hastalık, venöz staz
- Viral hastalıklar: Herpes simplex, herpes zoster, AIDS, hepatit A, B, C, human papilloma virus
- Serebral palsi
- Alerjik hastalıklar
- Kronik yorgunluk sendromu
- Sistemik Lupus Eritematozus
- Crohn hastalığı
- Enflamatuar bağırsak hastalığı
- Avasküler nekroz (AVN)
- İyileşmeyen kronik yaralar
- Diyabetik ayak yaraları
- Kanser tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmaktadır.
Zayıflama ve selülit tedavisinde kullanılır mı?
Ozonterapi zayıflama ve sellilüt tedavilerinde kullanılmaktadır. Çok güçlü bir yağ yakıcıdır.
Peki, yaşlanmayı geciktirir mi?
Ozonterapi anti-aging yani yaşlanma karşıtı bir tedavidir. Yaşamak için su ve oksijen gereklidir. Ozon vücuda girince oksijen ve oksijen radikallerine dönüşür. Hem vücut oksijenlenmiş olur hem de tedavi edici mekanizmalar devreye girerek vücut tamir edilir. Bütün organlar ozon etkisiyle tamir edilirken cilt de bu durumdan faydalanır. Hücresel olarak da tamir başlatan çok önemli bir ajandır.
Nasıl uygulanıyor? Teknikleri neler?
Ozonterapi, değişik tekniklerle tatbik edilir. Major otohemoterapi denilen kan yoluyla yapılan uygulamalar, kas içine enjeksiyonlar, eklem içine enjeksiyonlar, açık yaralara direkt ozon uygulamaları, nazal insufilasyon (burundan kullanım), rektal yolla uygulamalar, cilt içine enjeksiyonlar, ozon yağı gibi pek çok ozon uygulama yöntemi vardır. Ozonterapinin kozmetik uygulamaları da mevcuttur. Doktorunuz, sizin için uygun olan yöntemi tedavi öncesinde belirleyecektir.
Ozon terapinin uygulama sıklığı nedir?
Hastalığa göre uygulama sıklığı değişmekle beraber genellikle hafta bir ya da haftada iki uygulamak en çok kullandığımız tedavi sıklığıdır.