Ürolog

HoLEP Nedir? HoLEP Yöntemi ile Prostat Cerrahisi

  1. HoLEP Nedir (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)

İyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı cerrahi bir yöntemdir. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir.

  1. HoLEP Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel anestezi veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır. İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. Akabinde sonda takılarak işleme son verilir. Çıkarılan prostat dokusu olası kanser varlığı araştırılması için patolojiye gönderilir.

  1. HoLEP sonrası hastanede kaç gün kalınır?

Genel olarak ameliyattan sonraki günde hastanın sondasını çıkarır ve taburcu ederiz. Ancak yaşı ilerlemiş ve ek hastalıkları olan hastalarımızı 1 gün daha izleyip sorunsuz şekilde taburcu ediyoruz.

  1. HoLEP ameliyatı cinselliğe zarar verir mi?

Prostat etrafından geçen ve erkeklerde sertleşmeyi sağlayan sinirler ameliyatlar sırasında olumsuz etkilenebilir. Kullanılan enerji açısından karşılaştırıldığında HoLEP, prostat kapsülüne yalnızca 0,4 mm derinliğe etki ettiği gösterilmiştir. Yani prostat dokusunu ayırmak için kullanılan enerji sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar vermemektedir. TUR-P ameliyatında kullanılan elektrik enerjisi ise 4 mm derinliğe yayılabilmektedir. Cinsel fonksiyonlar açısından HoLEP ve diğer TURP/ HoLEP hazırlığı nasıl yapılır?

Prostat muayenesi, İdrar akım hızı testi, Ultrasonografisi, İdrar tahlili, Kan testi (PSA) sonrası uygun hastalara işlem uygulanır.

  1. HoLEP ameliyatında kanama olur mu?

Prostat dokusu çok kanlanan bir organ olup genelde ameliyatı da kanlı geçer. Çoğunlukla açık ve TUR ameliyatlarından önce, kanama riskine karşı kan hazırlığı yapılmakta ve gerekli hallerde hastaya kan transfüzyonu yapılmaktadır.

Ameliyat sonrası idrar kaçırma olur mu?

Prostat ameliyatı sonrası ender olarak bazı hastalarda, idrar kaçırma görülür. Bunun başlıca sebebi idrarı tutan kapakçıkların hasar görmesidir. HOLEP ameliyatında kullanılan lazer 0,4 mm derinliğe etki ettiği için bu yapılara çok az etki eder. HoLEP cerrahisi dikkatli yapılırsa idrar kaçırma genelde olmaz. Ancak büyük prostat dokusunun çıkarıldığı bazı hastalarda ilk başlarda görülen geçici idrar kaçırma zamanla düzelir.

  1. Ameliyattan sonra hastaları ne bekliyor?

Sonda alındıktan sonra taburcu olan hastalarda idrar renginde değişiklikler görülür. İdrarın başında ve sonunda ufak tefek kanama olabilir. Bu durum çoğunlukla geçicidir. İdrar yaparken yanma ve sızı, HoLEP yönteminde çok az görülse de, karşılaştığımız şikâyetlerdendir. Genellikle geçicidir ve ilk haftalarda sık görülür. Yukarıda da belirtiğimiz gibi, Prostat tamamen alındığı için bazı hastalarda özellikle ilk haftalarda damlama, idrarı kontrol edememe durumu görülebilir. Genellikle, uzun süre sondalı kalan, hareketsiz, nörolojik hastalığı veya şekeri olanlarda daha sık görmekteyiz. Şikâyetleri devam eden hastalara buna yönelik egzersiz ve ilaç tedavisi başlanır. Uzun süre sondalı kalan ve bağışıklık sistemi zayıflamış bazı hastalarda az da olsa iltihap olabilmektedir. Önceden alınacak idrar kültürü ve yapılacak tedavi ile bu riski en aza indirebiliriz.

  1. Normal hayata ne zaman dönülür?

Hastalarımız, ameliyattan 2-3 ay sonra normal hayatlarına dönebilirler. Ağır olmayan fiziksel egzersizler yapabilirler. Diyet olarak bol lifli gıda alıp kabız kalmamaları önerilir. Özellikle ilk 1 aylık dönemde asitli içeceklerden, acı baharatlı yiyeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ameliyat sonrası ilk 4-6 hafta cinsel ilişki önerilmemektedir. İlk ilişki sonrası idrarda-menide kanama görülebilir. Çoğunlukta meni mesaneye geri kaçar ve daha sonra idrarla dışarı atılır. Bunun sağlığa bir zararı yoktur.

  1. HoLEP sonrası prostat tekrar büyür veya ilerleyen yıllarda tekrar ameliyat gerekir mi?

Prostat dokusu lazer ile kapsülden tamamen ayrıştırılıp çıkarıldığı için geride parça kalmamaktadır. Geride prostat dokusu kalmadığı için hastaların tekrar ameliyat ihtiyacı olmamaktadır.

  1. HoLEP sonrası çıkarılan prostat dokusu patoloji tarafından incelenir mi?

HoLEP ameliyatında çıkarılan prostat dokusu, gerekli kaplara konularak patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Genelde hastalar ameliyat öncesi kanser açısından detaylı değerlendirildiği için, patolojiden kötü bir sonuç gelmemektedir. Yine de aksi bir sonuç gelirse ona göre ek tedavi uygulanır.

  1. HOLEP sonrası prostat kanseri gelişebilir mi?

Tüm İyi huylu prostat ameliyatlarında; prostatın sadece büyüyen ve idrar kanalına baskı yapan iç kısmı çıkartılır. Prostatın kapsül dediğimiz dış kısmı kalır, ve maalesef ilerleyen zamanda bu kısımdan kanser gelişebilir. Ameliyat öncesi prostat kamseri açısından değerlendirilen ve kanser tespit edilemeyen hastalarda da, yaş ilerledikçe prostat kanseri gelişme ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla, HoLEP sonrası da olsa, kanser riski açısından gerekli görülen hastalar takip edilmelidirler.

Başa dön tuşu