Psikolog

Vajinismus

Vajinismus fiziksel ve tıbbi açıdan bir problem olmaksızın penis vajina birlikteliğinin yaşanamaması durumudur. Vajinal kasların istemsizce kasılarak cinsel birleşmeyi engelleyen bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismuslu kadınlar vajinaları hakkında ve cinsellik hakkında olumsuz inanışlara sahiptirler. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının penisi içine alamayacak kadar dar olduğunu düşünürler ve penis vajina birlikteliğinde acı duyacaklarına dair yoğun bir korku içerisindedirler. Ve bu durum karşısında birliktelik olduğu esnada vajinada ve bacaklarda kasılmalar meydana gelir. Bu durum sadece birliktelik esnasında değil kişi birlikteliği hayal ettiği an ya da jinekolojik muayane esnasında da benzer durumları yaşar. Çoğu zaman vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde kadın rahatlar kasları gevşemeye başlar. Bu durum kadının bilerek ya da isteyerek yaptığı bir durum değildir. Normal şartlar altında vajina esneyebilen, uzayabilen, genişleyebilen tek organımızdır. Organik bir sebep olmadığı sürece bu durum psikolojik kökenlidir ve cinsel terapiyle olumlu sonuçlanır.

VAJİNİSMUSUN PSİKOLOJİK NEDENLERİ NELERDİR?

1-CİNSEL MİTLER: Mit dediğimiz kavram toplum tarafından bize öğretilen doğru olduğuna inandığımız yanlış bilgilerdir. Örneğin ”İlk gece çok acır ve kanar. Cinselliği isteyen kadın hafif kadındır. Cinselliği her zaman erkek başlatmalıdır. Her cinsel birleşmenin sonu boşalma ile sonuçlanmalıdır’ ‘gibi cinsellik hakkında zihinde kalıplaşmış düşüncelerden dolayı kişi cinsel işlev bozukluğu yaşayabilir.

2-CİNSEL ORGANA YÜKLENEN ANLAM: Bu durum hem erkek hem kadın açısından problem yaratan bir durumdur. Erkeklerde sünnet törenleriyle penise yüklenen anlam ileride cinsel işlev bozukluklarına yol açabilirken kadınlarda ise ”kapat eteğini, ört şuranı” gibi cümlelerle önce bedenini kapatan kadın daha sonra zihnini de cinselliğe kapatabiliyor. Birçok vajinismuslu kadın kendi cinsel organına dahi bakamaz, dokunamaz, tiksinti duyar. Bu da genital organa yüklenen olumsuz bir algıdır.

3-İLK GECE KORKUSU: Özellikle ergenlik dönemi cinselliğe dair merakın hat safhada olduğu dönemdir ve bu dönemde birçok genç kız cinselliğe dair doğru olmayan bilgiler ediniyor özellikle evlilik öncesi ”ilk gecenin çok zor olduğunu, çok fazla birliktelik sonrası kan geldiğine” dair söylemleri duyuyorlar. Ki normal şartlar altında yeterli bir ıslanma mevcut ise ve uygun ortam var ise kızlık zarı patlamaz, kanamaz ve yırtılmaz. Bu tarz bilgilerle ilk geceye dair yüklediği anlamla kadın korkar ve ilk gecesinde rahat bir birliktelik yaşayamaz.

VAJİNİSMUSUN ORGANİK NEDENLERİ NELERDİR?

1-Vajinal enfeksiyonlar

2-Kızlık zarının (himen) kalın oluşu

3-Doğuştan gelen birtakım anormallikler

VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vajinismus kadının panik atağıdır. Birleşme esnasında panik atağa benzer bir durum yaşar. Bacaklarını kapar, kasları gerginleşir. Her vajinismuslu kadın aynı sorunları yaşamaz. Her kadında bu durum farklı seyir eder. Vajinismus da kendi altında bölümlere ayrılır. Kimi sadece cinsel birliktelikle sınırlı penis girişi yaşar. Kimi jinekolojik muayanede rahattır birleşmede problem yaşar.

Cinsel birleşme gerçekleşmemişse ”primer durum”. Daha önce cinsel birliktelik gerçekleşmiş sonradan bu durum ortaya çıkmış ise ”sekonder durum” olarak ayırabiliriz. Primer durumda kişi cinsellik hakkında olumsuz inanışlara sahip olmak, cinsel taciz ve tecavüze uğramış olma ya da baskıcı bir ebeveyn yaklaşımı bu duruma neden olabilir. Sekonder durumda ise travmatik bir olay, ameliyat, zor doğum ya da kürtaj olabilir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Vajinismus ülkemizde her 10 kadından birinde görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel Terapiden önce bir kadın doğumcudan fiziksel muayaneden geçtikten sonra organik problem olmadığı takdirde terapiye başlanır. Cinsel terapiyle çözümlenen bir durumdur. Özellikle çiftlerin birlikte düzenli seansa gelmesi önemlidir çünkü cinsellik çiftin ortak bir sorunudur. Cinsel Terapistin iyi bir öykü almasıyla cinsellikle ilgili gereken bilgilendirmeler yapılır ve bazı egzersizler verilir. Bunların düzenli yapılması, çiftin uyumu ve cinsel terapistinizle kurulan o ilişkinin önemli payı vardır. Seanslar ortalama 8-16 seanslar sürmektedir. Bu durum sorunun ne kadardır olduğu, başka bir cinsel işlev bozukluğunun olup olmamasına göre değişkenlikte gösterebilir.

Başa dön tuşu